Pierwsza część imprezy jest elementem wprowadzającym do głównej części integracji – wspólnego gotowania.
Uczestnicy zostają podzieleni na 10 zespołów 8 osobowych, których zadaniem będzie skompletowanie produktów, narzędzi potrzebnych do wykonania tematu objętego wspólnym gotowaniem. Po skompletowaniu wszystkich produktów i narzędzi możemy przystąpić do drugiego etapu integracji – Wspólnego Gotowania. Naszym zadaniem będzie przygotowanie Uroczystej kolacji dla całej grupy.
Włączając w to:
- Przygotowanie wybranych dań przez poszczególne zespoły
- Przygotowanie, udekorowanie stołów (obrusy, serwety, zastawy stołowe, sztućce, naczynia, kwiaty)
- Opis i prezentację danego dania – każda grupa prezentuje swoje danie oraz odpowiednio podaje do stołów
- Nauka odpowiedniej dekoracji potrawy – prezentacja dań
Każde danie to jeden temat, który jest przygotowywany przez daną grupę z wybranej kuchni:
- kuchnia polska
- kuchnia rosyjska
- kuchnia skandynawska
- kuchnia niemiecka
- kuchnia włoska
- kuchnia francuska
- kuchnia hiszpańska
- kuchnia grecka
- kuchnia węgierska
- kuchnia angielska